Mykotoxíny
Kakaové bôby sa po zbere ukladajú na kôpky, alebo do drevených debien a prechádzajú prirodzenou fermentáciou. Po fermentácii a pred ich ďalším spracovaním sa sušia na slnku. Pri týchto podmienkach sušenia môžu rásť plesne a produkovať mykotoxíny, ako aflatoxíny a ochratoxíny. Našťastie ďalšie spracovanie môže ich hladiny čiastočne redukovať. Bôby sa pražia a zbavujú škrupiny, čo znižuje hladinu mykotoxínov.
Obsahové látky
100 g mliečnej čokolády pokrýva viac ako 19 % dennej hodnoty riboflavínu, vitamínu B12, mangánu, zinku a fosforu a viac ako 10-19% dennej hodnoty
vápnika, železa a horčíka.
Kofeín:
Čím vyššie percento kakaovej sušiny, tým vyšší obsah kofeínu. 57g 70% tmavej čokolády obsahuje asi 50-60 mg kofeínu. Na porovnanie, 240 ml šálka kávy obsahuje 100-200 mg kofeínu.