Mykotoxíny sú metabolické produkty plesní. V priebehu histórie, rovnako ako i dnes, zhoršovali kvalitu poľnohospodárskych produktov. Kontaminácia mykotoxínmi je závislá od podmienok rastu, alebo skladovania. 
Konzumácia produktov kontaminovaných týmito látkami môže mať akútne toxické, ako aj chronické účinky na zdravie ľudí a zvierat. Na ochranu spotrebiteľov sa na celom svete uplatňujú právne predpisy týkajúce sa mykotoxínov.


Medzi najrozšírenejšie mykotoxíny patria:

Deoxynivalenol (DON) patrí do trichotecénovej skupiny mykotoxínov a je tvorený hubami rodu Fusarium. Často sa vyskytuje v mnohých rastlinných výrobkoch, najmä: v pšenici, kukurici, jačmeni, ovse a raži. DON je veľmi stabilná zlúčenina, ktorá sa počas skladovania, mletia, spracovania a varenia potravín a pri vysokých teplotách nerozkladá.

Aflatoxíny sú sekundárne metabolity produkované hubami druhu Aspergillus. Sú vysoko toxické aj pri nízkych koncentráciách a patria k najsilnejším prírodným karcinogénnym látkam.

Kontrola mykotoxínov sa uplatňuje na rôznych úrovniach:

·    farmári, pestovatelia, sklady, mlyny a dovozcovia obilnín = rýchle testy (RIDA®QUICK)
·    podnikové laboratória a skúšobné laboratória = ELISA test (RIDASCREEN®)
·    výskumné, kontrolné a akreditované laboratória = Imunoafinitné kolónky (PREP®, EASI-EXTRACT®).

S výberom vhodnej testovacej metódy Vám radi a odborne pomôžeme.


 

Cookies Detaily
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.