Mykotoxíny sú metabolické produkty plesní. V priebehu histórie, rovnako ako i dnes, zhoršovali kvalitu poľnohospodárskych produktov. Kontaminácia mykotoxínmi je závislá od podmienok rastu, alebo skladovania.
Konzumácia produktov kontaminovaných týmito látkami môže mať akútne toxické, ako aj chronické účinky na zdravie ľudí a zvierat. Na ochranu spotrebiteľov sa na celom svete uplatňujú právne predpisy týkajúce sa mykotoxínov.
Medzi najrozšírenejšie mykotoxíny patria:
Deoxynivalenol (DON) patrí do trichotecénovej skupiny mykotoxínov a je tvorený hubami rodu Fusarium. Často sa vyskytuje v mnohých rastlinných výrobkoch, najmä: v pšenici, kukurici, jačmeni, ovse a raži. DON je veľmi stabilná zlúčenina, ktorá sa počas skladovania, mletia, spracovania a varenia potravín a pri vysokých teplotách nerozkladá.
Aflatoxíny sú sekundárne metabolity produkované hubami druhu Aspergillus. Sú vysoko toxické aj pri nízkych koncentráciách a patria k najsilnejším prírodným karcinogénnym látkam.
Kontrola mykotoxínov sa uplatňuje na rôznych úrovniach:
· farmári, pestovatelia, sklady, mlyny a dovozcovia obilnín = rýchle testy (RIDA®QUICK)
· podnikové laboratória a skúšobné laboratória = ELISA test (RIDASCREEN®)
· výskumné, kontrolné a akreditované laboratória = Imunoafinitné kolónky (PREP®, EASI-EXTRACT®).
S výberom vhodnej testovacej metódy Vám radi a odborne pomôžeme.
Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.
Základné súbory cookie pomáhajú vytvárať použiteľné webové stránky tak, že umožňujú základné funkcie, ako je navigácia stránky a prístup k chráneným oblastiam webových stránok. Webové stránky nemôžu riadne fungovať bez týchto súborov cookies.
Preferencie (0)
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke zapamätať si informácie, ktoré zmenia spôsob, akým sa webová stránka chová alebo vyzerá, ako napr. váš preferovaný jazyk alebo región, v ktorom sa práve nachádzate.
Štatistiky (4)
Štatistické súbory cookies pomáhajú majiteľom webových stránok, aby pochopili, ako komunikovať s návštevníkmi webových stránok prostredníctvom zberu a hlásenia informácií anonymne.
Marketing (0)
Marketingové súbory cookies sa používajú na sledovanie návštevníkov na webových stránkach. Zámerom je zobrazovať reklamy, ktoré sú relevantné a pútavé pre jednotlivých užívateľov, a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.