HISTAMÍN:
- je biogénny amín, „chemická látka“, ktorá hrá v tele veľa úloh: posiela správy do mozgu, signalizuje uvoľnenie žalúdočnej kyseliny na trávenie a uvoľňuje sa ako súčasť reakcie imunitného systému na podnet alebo alergickú reakciu. Histamín je produkovaný vlastnými bunkami a mikróbmi človeka (endogénny), alebo sa dosadáva do tela s potravou a nápojmi (exogénny).Histamín je primárne degradovaný dvoma enzýmami diaminooxidázou (DAO) a histamín-N-metyltransferázou. DAO je silnejšie exprimovaný, rozhodujúci, ale nie je jediný telový enzým, ktorý metabolizuje histamín.
Histamínová intolerancia (HI):
- je klinický stav (pseudoalergia) , pri ktorom pacient nie je schopný degradovať histamín, čo vedie k nástupu symptómov spôsobených jeho akumuláciou v krvi: od gastrointestinálnych ťažkostí, po migréne, návaly horúčavy, nádchu, bolesť tela, únavu a iné extraintestinálne symptómy
HI môže byť:
- vrodená: kódovaná génom AOC1, potvrdzuje sa genetickým testom
- sekundárna/ záskaná: spojená s nedostatkom a/ alebo inhibíciou enzýmov (DAO, HMNT)
Schopnosť degradácie histamínu je tiež silne závislá od stravovacích návykov jednotlivcov.